• Blog riaditeľa

      • Prvý výškový tábor
        • Prvý výškový tábor

        • 14.02.2024 19:32
        • Dnes trošku s turistickou, či horolezeckou terminológiou, hodnotím najmä obhajoby prác pred maturitou.
        • Maturanti práve dosiahli, v horolezeckej terminológii, prvý výškový tábor. Po polročnej klasifikácii sme mali školské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ), do ktorého väčšina maturantov vstupovala so svojimi prácami, s ktorými sa uchádzali o uznanie ako praktickej maturitnej skúšky. Zo 140 maturantov, ktorí sa uchádzali o uznanie svojej práce, 125 bolo úspešných. Tí ostatní, teda tí, ktorým sa práca ako maturitná neuznala a tí, ktorí sa neprihlásili na túto formu praktickej maturity, alebo odstúpili počas práce,  budú si na praktickej maturite žrebovať tému, ktorú budú vypracovávať. Vyše 89 percentnú úspešnosť obhajob, ale najmä kvalita mnohých prác, podľa vyjadrenia členov hodnotiacich komisií (tiež som bol v jednej z nich), ako i podľa vyjadrení našich hostí, pedagógov z partnerskej školy v Břeclavi, nám dáva dôvod na mierny optimizmus pri pohľade na vrchol – úspešné maturity. Pri výbere prác, ktoré postúpia na krajské kolo SOČ, sme mali problém, ktoré práce nominovať. Jednoducho bol pretlak dobrých prác. A to je potešiteľné.

          Potešiteľný je i ďalší úspech študenta našej školy – druhák Samuel Krutek vyhral krajské kolo olympiády z angličtiny a postúpil do celoštátneho kola. To je výborná reprezentácia školy, ďakujeme.

          Prvý výškový tábor dosiahli i maturanti z matematiky, ktorý si v cvičných maturitách z u nás dobrovoľného predmetu, vyskúšali ako vyzerá maturitné zadanie z matematiky. No tu niektorí prišli zadýchaní a niektorí sa chceli po pár minútach otočiť a ísť domov. No zamestnankyňa ministerstva školstva im odísť nedovolila, lebo oni sa na matematiku dobrovoľne prihlásili. Niektorí aj napriek zlým známkam z tohto predmetu. Keď zostaneme pri horolezeckej terminológii, tak vyrazili na náročný výstup, aj keď vedia, že nedokážu bez zadýchania vyjsť ani na druhé poschodie.  

          Keďže každý musí byť zodpovedný za svoje rozhodnutie, tak keď prídu výsledky, známka sa im zapíše do predmetu matematika s 3 násobnou váhou. Ak niekto zistí v prvom výškovom tábore, že je tu omylom, tak zíde dolu. Takže ak sa prihláseným na matematiku zdá, že na to nemajú, môžu sa odhlásiť. Ak nie a budú chcieť ísť aj dobrovoľne na vrchol, tak na vlastnú zodpovednosť. Lebo aj výsledky z externej dobrovoľnej maturity z matematiky sa zapíšu do predmetu matematika s 3 násobnou váhou.

          Z ostatných predmetov, ktoré sú povinné, sa odhlásiť nedá. Takže v prvom výškovom tábore je čas  na zhodnotenie svojich síl, krátku regeneráciu a prehodnotenie tempa výstupu. Tí, ktorí obhajoby nezvládli, majú výstrahu, že treba zmeniť prístup. Stále je čas a každý má vo vlastných rukách akú prípravu i aké tempo výstupu na vrchol si zvolí. My učitelia sme pripravení poradiť a pomôcť, no kráčať musí každý sám.

          A keď už som pri tej turistickej terminológii, tak ako sa hovorí, že nie je na horách zlé počasie, len zle oblečený turista, tak aj na maturite platí, že nie je zlá otázka, len zle pripravený maturant.

          Veľa šťastia v ďalšom výstupe, maturanti, držím Vám palce a verím Vám. Viem, že nie úplne každý vyjde na vrchol, ale tí, ktorí si to svojou prípravou, prístupom a výkonom zaslúžia, určite áno.

          Percento úspešných obhajob a práca, ktorú bolo u veľkej väčšiny študentov  na obhajobách vidno, sú nádejou na úspech.

            

           

                                                                                                                           Ing. Peter Papík, riaditeľ školy     

        • Naspäť na zoznam článkov
    • Kontakty

      • Stredná priemyselná škola dopravná
      • spojovateľka : 033 -5521161 riaditeľ : 033 - 5521085 sekretariát: 033 - 5340681
      • Študentská 23 917 45 Trnava Slovakia
      • Ing. Peter Papík, riaditeľ školy Ing. Ivan Magdolen, Ing. Dana Selecká, zástupcovia riaditeľa školy Jarmila Szombathová, vedúca ekonomického oddelenia Lívia Bernátová, sekretariát školy
      • 00491861
    • Prihlásenie